Βαλεντίνα Παπαδημητράκη


Γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται όμως από την Κύπρο, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ΒΕΑΚΗ το 1994. Στη συνέχεια, ως μέλος του Θεάτρου Δρόμου HELIX, εκπαιδεύτηκε στα ακροβατικά, τα ξυλοπόδαρα και τις τεχνικές θεάτρου δρόμου.

Συμμετείχε σε σεμινάρια του Θεάτρου ODIN με τους ηθοποιούς T. Weithal και R. Carreri. Παρακολούθησε μαθήματα παραδοσιακού χορού στο Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών (ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.) και χοροθεάτρου με τον Α. Κουτρουμπή (ομάδα ΠΛΕΥΣΙΣ).  
Πρόσφατα ολοκλήρωσε τον διετή κύκλο σπουδών εκπαιδευτικού δράματος στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου.

Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με τους Α. Διαμαντή, Θ. Κίττου και Ν. Χατζηπαπά στο θέατρο, και με τους Στ. Τσιώλη,  Λ. Παπαδημητράκη,  Β. Ηλιοπούλου, Κ. Αθανασίου,  Τ. Αντωνόπουλο,  Κ. Αριστόπουλο και Γ. Σολδάτο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ως σκηνοθέτρια συνεργάστηκε με τις ερασιτεχνικές ομάδες Θ.Ε.Α.Τ.Ο. Παραμυθιάς στο έργο του Ντ. Φο Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ (βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών θιάσων Δήμου Ζωγράφου) και με το Θεατρικό Εργαστήρι Πάργας Η ΑΥΛΑΙΑ στα έργα: Ντ. Φο Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά, Ι. Καμπανέλλη Βίβα Ασπασία και ¶. Τσέχωφ Η κυρία που δεν έφυγε και άλλες ευτράπελες ιστορίες.

Ανέβασε στην παιδική σκηνή της Ε.Θ.Α.Λ. (Λεμεσός-Κύπρος) τα έργα: ¶. Ζέη Ματίας ο πρώτος και Ε. Μιχαηλίδου Ο Δεκατρής.  Επίσης, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στο έργο της Μ. Παπαλέξη Μπουμπούκι τριαντάφυλλο.

Το 2001 δημιούργησε το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο» και μέχρι σήμερα ανεβάζει παραστάσεις για παιδιά, αντλώντας υλικό από την ελληνική λαϊκή παράδοση. Με τις παραστάσεις του «Θεάτρου του παπουτσιού» ταξιδεύει σε σχολεία, δήμους και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Έχει επιμεληθεί σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών για μικρούς και μεγάλους στον Μελωδία FM και στο Δεύτερο Πρόγραμμα του ertopen.com.  

Επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές για παιδιά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Στο Κόκκινο στην Αθήνα και Δίκτυο FM στα Χανιά.

Συνεργάζεται με το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, όπου σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. 

Διδάσκει στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα.