Ηλίας Μαρκαντώνης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Από την παιδική ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική. Το 2011 αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, όπου  μελέτησε κλαρίνο, πιάνο και ταμπουρά και απέκτησε τις πρώτες θεωρητικές γνώσεις μουσικής (Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής). Το 2013 πήρε πτυχίο στην Αρμονία.

Είναι φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει παρακολουθησει καλοκαιρινά σεμινάρια στο Μουσικό Εργαστήρι 'ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ' στην Κρήτη (τουρκικό ούτι με τον Yurdal Tokcan). 

Κατά τη φοιτησή του στο Μουσικό Σχολείο συμμετείχε σε πολυαριθμες συναυλίες με μουσικά σύνολα, παίζοντας πολλά διαφορετικά μουσικά όργανα (ούτι, λαούτο, ταμπουράς, κλαρίνο, φλογέρα κ.ά.). Το 2007 εκπροσώπησε το Σχολείο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, σε αφιέρωμα στην Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική. Σμμετείχε επίσης στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (2006 και 2007), από όπου απέσπασε και σχετικά βραβεία.

Ασχολείται με τη μελέτη και την ερμηνεία της αστικής  λαϊκής μουσικής του 20ου αι. (ρεμπέτικα-σμυρνέϊκα), της ελληνικής παραδοσιακής καθως και της κλασσικής οθωμανικής μουσικής, με κύριο όργανο το ούτι.

Το 2012 συνεργάστηκε με το σαντουρίστα Μάριο Παπαδέα σε σμυρνέϊκο ρεπερτόριο.

Επίσης έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης) από το οποίο έχει αντλήσει σημαντικό υλικό για τον τρόπο χρήσης της μουσικής στο θέατρο. Υπήρξε μαθητής και βοηθός του καραγκιοζοπαίχτη Τάσου Κώνστα.

Με το Θέατρο του παπουτσιού συνεργάζεται για πρώτη φορά.

 

 

.