Μαρία Παπαλέξη

Γεννήθηκε στη Λαμία, το 1973. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και του Μεταπτυχιακού του Προγράμματος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, αγωγής του λόγου, θεατρικού παιχνιδιού.

Εργάστηκε ως βοηθός του σκηνοθέτη Β. Θεοδωρόπουλου στις παραστάσεις: Μαντάμ Σουσού του Δ. Ψαθά (Θέατρο Βρετάνια), Ο βασιλικός του Α. Μάτεσι (Εθνικό Θέατρο), Δύο Θεοί του Λ. Χρηστίδη, Εδουάρδος Β΄ του Κρ. Μάρλοου, Τολμηρές πολαρόιντ του Μ. Ρέιβενχιλ, Ο γλάρος του Α. Τσέχωφ, Βόυτσεκ του Γκ. Μπύχνερ και Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας του Λ. Μπαίρφους (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Έχει ασχοληθεί με ερευνητικές εργασίες, επιμέλεια ύλης θεατρικών προγραμμάτων, μεταφράσεις και συγγραφή κειμένων για το θέατρο.

Από το 1999 συνεργάζεται με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ως θεατρολόγος, υπεύθυνη οργάνωσης και βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Η πρώτη της ενασχόληση με δημοτικούς χορούς και τραγούδια έγινε το 1979, στο Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας. Τριάντα χρόνια μετά, το πρώτο της θεατρικό κείμενο Ήθελα να σ' αντάμωνα «αντάμωσε» μια αγάπη που ο χρόνος δε θα σβήσει ποτέ…

Δεύτερη συνεργασία της με το Θέατρο του παπουτσιού είναι το κείμενο της παράστασης Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι.