Με χαλούμι και τσικουδιά
μια εύγευστη περιπλάνηση στα λαϊκά παραμύθια
της Κύπρου και της ΚρήτηςM
ια παράσταση – δρώμενο με την Βαλεντίνα Παπαδημητράκη και τον Βαγγέλη Λιοδάκη να συμπράττουν για να αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια από τους τόπους καταγωγής τους. Κύπρος και Κρήτη συναντιούνται μέσα από λαϊκές αφηγήσεις, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη και τον Μανώλη Αρφαρά.

Οι δύο ηθοποιοί ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους στην κυπριακή και την κρητική διάλεκτο, ζυμώνοντας και ψήνοντας επί σκηνής κυπριακά καττιμέρια, και κερνούν τσικουδιά, παρέα με σκοπούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα.

Η μουσικότητα και η θεατρικότητα των διαλέκτων παντρεύεται με τη ζωντανή μουσική, που άλλοτε συνοδεύει την αφήγηση και άλλοτε αναδεικνύει τα συναισθήματα των ηρώων, υπογραμμίζοντας τη δράση.

Νόστιμες ιστορίες για γλυκομίλητες βασιλοπούλες, άσωτους υιούς, χήνες που έκαναν φτερά, έναν ράφτη που κλωτσάει την τύχη του, μια αλεπού δικαστή και τρεις χαζές θυγατέρες ταξιδεύουν πάνω σ’ ένα μουσικό χαλί από παραδοσιακές μελωδίες.

Μια παράσταση που ξυπνά μνήμες περασμένων εποχών, τότε που τα παραμύθια ήταν η μοναδική ψυχαγωγία όχι μόνο για τα παιδιά μα κυρίως για τους ενήλικες. Μια παράσταση που γαργαλάει τις αισθήσεις, σταλάζει λαϊκή σοφία, συγκινεί και προσφέρει άφθονο γέλιο.

Το δρώμενο κορυφώνεται με κρητικούς σκοπούς και κάλεσμα για χορό, ενώ προσφέρονται τσικουδιά και φρεσκοψημένες πίττες με χαλούμι.


Λόγω της χρήσης των τοπικών διαλέκτων (κυπριακής και κρητικής) η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και σε παιδιά από 10 ετών.

Τα κεράσματα της παράστασης είναι μια ευγενική χορηγία των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης.

 

Επιλογή παραμυθιών, σκηνοθεσία, εικαστική σύνθεση:
Βαλεντίνα ΠαπαδημητράκηΒαγγέλης Λιοδάκης

Μουσική επιμέλεια:
Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

Επιμέλεια κίνησης:
Μυρτώ Παπαδοπούλου

Αφήγηση:
Βαλεντίνα ΠαπαδημητράκηΒαγγέλης Λιοδάκης

Λύρα, μαντολίνο, τραγούδι:
Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

Λαούτο, τραγούδι:
Μανώλης Αρφαράς

Φωτογραφίες:
Πάρης Χαμουρίκος

 


Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου που φιλοξένησε τις δοκιμές της παράστασης.
Πρώτη παράσταση: 26/6/2016, Μουσείο Τυπογραφίας, Χανιά.

Η παράσταση μπορεί να παρουσιαστεί σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο.

Για πληροφορίες και οργάνωση παράστασης στο χώρο σας:
Τηλ. επικοινωνίας 694 50 32 304 – 697 74 04 305