Μαρίας Παπαλέξη
Ήθελα να σ’ αντάμωνα
μια θεατρική ιστορία για τρεις ηθοποιούς και πολλά τραγούδια

 

 

Ο Κωσταντής, είναι γυρολόγος μουσικός, ένας άνθρωπος που έζησε πολλά και αγαπήθηκε πολύ.Στο «Ήθελα να σ’ αντάμωνα» της Μαρίας Παπαλέξη διαγράφεται το πέρασμά του από την ενηλικίωση, τον  έρωτα, το ταξίδι προς την ωριμότητα και το θάνατο. Ο Κωσταντής είναι ένα πρόσωπο που κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, όπως ακριβώς οι ήρωες των παραμυθιών και των παραλογών.

 

Τον συναντάμε κατά το πέρασμά του στον Κάτω Κόσμο, αλλά οι αναμνήσεις των ζωντανών τον καλούν πίσω και, μπροστά στα μάτια των θεατών, ξετυλίγουν τη ζωή του από το τέλος προς την αρχή. Χαρές και λύπες εναλλάσσονται επί σκηνής, καθώς λαμβάνουν χώρα γεγονότα που σημάδεψαν τον κεντρικό ήρωα και όσους τον γνώρισαν. Τραγούδια και μελωδίες συνοδεύουν την αντίστροφη πορεία του, από τις τελευταίες του ώρες μέχρι την παιδική του ηλικία. Με οδηγό τη μνήμη και συνοδοιπόρο τα τραγούδια, ο Κωσταντής βρίσκει το δρόμο της επιστροφής στη ζωή.

 
Ο πόνος για μια απώλεια πηγάζει στη μνήμη. Παράλληλα όμως, η ίδια η μνήμη είναι ίσως και η μόνη δύναμη αντίστασης του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο. Εκεί που η φύση και η ύλη δεν μπορούν πια να προσφέρουν τίποτα, η μνήμη συνεχίζει να τροφοδοτεί το νου και καταφέρνει να μας οδηγήσει πιο κοντά στους αγαπημένους. Η σκέψη αυτή αποτελεί τον κύριο θεματικό άξονα της παράστασης και, στην προσπάθεια να εκφραστεί σκηνικά, κανένα μέσο δε θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό από το δημοτικό τραγούδι, αυτό το υψηλής αισθητικής επίτευγμα του λαϊκού μας πολιτισμού. Γιατί τα δημοτικά τραγούδια, δημιουργήματα προφορικής παράδοσης, διαμορφώθηκαν περνώντας από στόμα σε στόμα και διασώθηκαν χάρη στη λειτουργία της μνήμης.Τα δημοτικά τραγούδια είναι μνήμες, μα τόσο ζωντανές, όσο θέλουμε να είναι και τα αγαπημένα μας πρόσωπα…


Η παράσταση ανέβηκε σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Κείμενο: Μαρία Παπαλέξη
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Σκηνικά - Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Μουσική διδασκαλία - Ενορχήστρωση: Έλλη Βασιλάτου
Μουσικές συνθέσεις κρουστών: Βασίλης Βασιλάτος - Ιστορίες για κρουστά

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Λιάκου
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίντα Κράγια

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Άννα Γαρεφαλάκη, Βαγγέλης Λιοδάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου
Λύρα, λαούτο: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης


Παρουσιάστηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου από 18 Ιανουαρίου έως 12 Απριλίου 2009.

Το κείμενο του έργου Ήθελα να σ' αντάμωνα κυκλοφορεί σε βιβλίο
από τις εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη.