Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι
ένα μαγικό παραμύθι με παραδοσιακά παιχνίδια και ακούσματα


Παράσταση εμπνευσμένη
από απόσπασμα του μυθιστορήματος του Μ. Έντε "Η Μόμο".

Η βασιλοπούλα Κανέλα ζει στη χώρα του Χθες και το Δυοσμαράκι βασιλεύει στη χώρα του Αύριο. Το φεγγάρι, ο μεγάλος ασημένιος καθρέπτης που πλανιέται πάνω από τον κόσμο, θα φανερώσει στον ένα την εικόνα του άλλου και θα ερωτευτούν αμοιβαία. Θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τους δύο μακρινούς τόπους και να συναντηθούν;

Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι ακολουθούν ο καθένας το δικό του ταξίδι μέσα στο χρόνο, αναζητώντας ο ένας τον άλλο. Μέσα από Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια, οι δύο ήρωες εκθέτουν τα συναισθήματά τους, παρασύροντας τους μικρούς θεατές σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο και την παράδοση.

Πρωταγωνιστές στην παράσταση δεν είναι οι ηθοποιοί, αλλά ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το κοινό, που μεταμορφώνονται πάνω στη σκηνή σε Κανέλα και Δυοσμαράκι. Και το παιχνίδι αρχίζει. Παίζουν κατρακύλι, τυφλόμυγα, κουτσό, κάνουν κούνια, λύνουν αόρατους κόμπους, χορεύουν και αυτοσχεδιάζουν.

Παράλληλα, ηθοποιοί και μουσικοί ερμηνεύουν ζωντανά σκοπούς και τραγούδια που έχουν χαθεί στο χρόνο, με συνοδεία από ούτι, βιολί, κιθάρα και κρουστά.

Τραγούδια από τη Χίο, τη Σαμοθράκη, την Αρκαδία και κάθε γωνιά της Ελλάδας, μεταφέρουν τα παιδιά σ'ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τη μνήμη του παρελθόντος και την ελπίδα του μέλλοντος.


Σύλληψη - Σκηνοθεσία:
Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Κείμενο - Δραματουργική Επεξεργασία:
Αριστέα Κοντραφούρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Έμμα Μολλέ
Μουσική Επιμέλεια: Χαρίτων Χαριτωνίδης
Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Ενορχήστρωση: Πέτρος Γιωρκάτζης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Αδαμοπούλου
Κίνηση κούκλας: Αριστέα Κοντραφούρη
Video: Μαρία Πεσλή
Φωτογραφίες: Κατερίνα Τζιγκοτζίδου,
Κώστας Μπαμπούλας

Έπαιξαν οι ηθοποιοί:
Ειρήνη Λιοκουκουδάκη / Σοφία Στυλιανού

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πέτρος Γιωρκάτζης
βιολί
Γιάννης Λογοθέτης
ούτι - κιθάρα

 

Η παράσταση "Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι" παρουσιάστηκε στο θέατρο Φούρνος για δύο συνεχείς χρονιές: 2004-5 και 2005-6 και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 2006-7. Παράλληλα, περιόδευσε σε σχολεία και Δήμους σε όλη την Ελλάδα.
το παραμύθι Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι κυκλοφορεί
σε βιβλίο με cd από τις εκδόσεις Κέδρος