Β. Παπαδημητράκη - Ν. Καραγιάννη
Ένα μπαλόνι μυστικά
ένα θεατρικό ταξίδι στα μυστικά της παράδοσης και της φύσης
Ο Βασιλιάς του Αγγελόκαστρου ήταν τόσο εγωιστής και παράλογος, που διέταξε τους υπηκόους του να κάψουν όλα τα βιβλία που είχαν γραφτεί πριν από τη γέννησή του.Και γιατί αυτό; Μα γιατί η ματαιοδοξία του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ήθελε τα πάντα να ξεκινούν απ' αυτόν!

Κυβερνούσε έτσι για πολλά χρόνια έχοντας βυθίσει το λαό του στο σκοτάδι της άγνοιας. Οι άνθρωποι ζούσαν υπομένοντας την τυραννία του, δουλεύοντας στα χωράφια και φροντίζοντας τα ζώα.

Κάποτε όμως, ήρθε ένας χειμώνας, όπου τίποτα πια δεν ήταν όπως πριν. Ο ουρανός, λες και στέγνωσε ξαφνικά, δεν έριξε ούτε στάλα βροχή. Ο ήλιος έκαιγε τόσο δυνατά, που τα χωράφια ξεράθηκαν και τα φυτά μαραίνονταν μέρα με τη μέρα.

Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της ξηρασίας, ο Βασιλιάς στέλνει απεσταλμένο ένα Χελιδόνι, που θα ταξιδέψει σε τόπους μακρινούς. Θα συναντήσει σοφά πλάσματα της φύσης που, μέσα από παραδοσιακά τραγούδια, του παραδίδουν τα μυστικά για την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση.


Μέσα σε ένα φωτεινό κλίμα παιχνιδιού και σωματικής ενάργειας, με ζωντανή μουσική και τραγούδι, με φυσικούς ήχους, παραδοσιακά ακούσματα και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στην εξέλιξη της δράσης, το Θέατρο του παπουτσιού φιλοδοξεί να αγγίξει μικρούς και μεγάλους θεατές, με μιαν αφήγηση που δεν πραγματεύεται μόνο τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της μνήμης, της παράδοσης δηλαδή και της ιστορίας ενός λαού, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη να ταξιδέψει κάθε άνθρωπος προς τη συνειδητότητα, τη γνώση και την εμπειρία, πριν με σθένος αναλάβει ευθύνες μέσα στο κοινωνικό σύνολο όπου ανήκει.

 

Η παράσταση ανέβηκε σε συμπαραγωγή με το θέατρο Επί Κολωνώ.

Κείμενο:
Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
- Νικολία Καραγιάννη

Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια:

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Σκηνικά - Κοστούμια: Έμμα Μολλέ
Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Μουσική διδασκαλία - Ενορχήστρωση:
Έλλη Βασιλάτου
Βοηθός παραγωγής: Γιάννης Παπαπασχάλης
Φωτογραφίες: Γιοχάννα ΒέμπερΈπαιξαν οι ηθοποιοί: Άννα Γαρεφαλάκη, Τάσος Καρακύκλας

Λαούτο, κιθάρα, φλογέρα, κρουστά: Σταμάτης Διαμαντόπουλος

Η παράσταση Ένα μπαλόνι μυστικά παρουσιάστηκε στο θέατρο Επί Κολωνώ
κατά τη θεατρική περίοδο 2007-8.

Το θεατρικό έργο Ένα μπαλόνι μυστικά κυκλοφορεί σε βιβλίο-cd
από τις εκδόσεις Κέδρος.