Νίκου Νικολαϊδη του Κύπριου
Η παραμονή του Σωτήρος

παράσταση για ενήλικο κοινό

«…η Μελανή σήκωσε το βλέμμα κι είδε τ’ αστέρια ν’ αχτιδοβολούν, να σπιθίζουν και να ρίχνουν κάτω, γύρω της, σαν χρυσές κρουστές κλωστές, σαν τρεμουλιαστά νυφιάτικα τέλια, φως, σα δάκρυ.

Είναι Παραμονή του Σωτήρος, κι απόψε ανοίγουν τα ουράνια… Όποιος τα δει, να σκεφτεί
την πιο αγαπητή του πεθυμιά, γίνεται πράμα, λένε’’, συλλογίστη κι ανασήκωσε τους ώμους…
»

Ένα μικρό δείγμα γραφής του Κύπριου συγγραφέα, που εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο διήγημα από τη Σπιναλόγκα, το «νησί των καταραμένων αγγέλων», όπως αποκαλείται. Η Σπιναλόγκα αποτέλεσε τόπο απομόνωσης των λεπρών από το 1905 έως το 1957.

Το διήγημα αναφέρεται στο θέμα της απαγορευμένης αγάπης στα πλαίσια μιας κλειστής κοινωνίας. Η κεντρική ηρωίδα, η Μελανή, κόρη του παπα-Κώστα, αγαπά κρυφά το γείτονά της, που είναι λεπρός. Όταν αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και παίρνουν τον αγαπημένο της στο λεπρονήσι, η Μελανή βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό και οδηγείται στην τρέλα. Ο θάνατός έρχεται σαν λύτρωση τόσο για τον αναγνώστη όσο και για το θεατή της παράστασης.

Με λιτά εκφραστικά μέσα, ο γραπτός λόγος ζωντανεύει με την τέχνη της αφήγησης και διανθίζεται με κρητικές μελωδίες και δίστιχα. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό.

Ο Νίκος Νικολαϊδης γεννήθηκε το 1884 στη Λευκωσία. Έζησε στην Αθήνα, τη Λεμεσό και το Κάϊρο, όπου απεβίωσε το 1956. Απλός άνθρωπος του λαού, αυτοδίδακτος στα γράμματα και την αγιογραφία, ήταν λάτρης της ελληνικής γλώσσας. Προσωπικός φίλος του Στρατή Τσίρκα, θεωρείται ο σημαντικότερος κύπριος πεζογράφος. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και ποίηση. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά και ρουμανικά. Στα ελληνικά, τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

Ερμηνεία: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Λαούτο, τραγούδι: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης


Oργάνωση παραστάσεων:
Υβόννη Στράτου: 698 64 27 319 - 694 50 32 304